Dambi Uddo ZRNKOVÁ
Dambi Uddo je káva, která vyniká přirozeně sladkou chutí. Překvapí vás tóny lesního ovoce, ze kterých vyniká především jahodové aroma. Chutná po červeném jablku a malinách. Ochutnejte tuto jedinečnou kombinaci a při každém doušku se nechte unášet krásou letních dní.
Sladkost *****
Intenzita ****
Acidita **
Tělo ****
Původ: Etiopie
Vhodná na espresso.
Kategorie: | Káva zrnková |
---|
Oblast Guji v Sidamu podél řeky Mora Mora v jižní Etiopii produkuje „lesní kávu“ neboli kávovníky, které rostou divoce bez zásahu lidského faktoru. Tento region má také řadu malých kávových farem, které spojují svou pěstírnu v kooperaci pro mletí a export kávy. Káva Guji je dědictvím. To pro nás znamená, že to není moderní kultivar, ale tradiční káva, která je nejranější kávou pěstovanou v této oblasti.
Proč je tedy tato káva tak vyjímečná? Díky jejímu způsobu zpracování! Při mokrém zpracování je kávová třešeň namočena do kádě s vodou, aby se uvolnilo lepkavé ovoce, které obklopuje semeno. Má tendenci pražit se rovnoměrněji a být v šálku jasnější, ostřejší a o něco hladší než suchá zpracovaná káva. Při suchém zpracování se nechá celá kávová třešeň vyschnout na vyvýšených stolech. Míchá se každé dvě hodiny, aby se zabránilo tvorbě plísní a bylo zajištěno rovnoměrnějšímu sušení. Vysušené ovoce se poté ze semene mechanicky odstraní. Je to velice detailní proces. Pokud se udělá dobře, tak jsme odměněni komplexní, opojnou a intenzivní kávou.
Celkově tato přirozeně zpracovaná káva Guji vykazuje velkou sladkost v šálku s mnoha ovocnými příchutěmi. Mletí kávy uvolní docela dost jahod a vůně tak živě běží od tmavých bobulí po květinové citrusy. Je hluboce sladká a po přidání horké vody přináší vůni květinového jasmínu spolu s trochou guavy a kakaa. Šálek je viskózní a sladký s vrstvami vrstev tmavé čokolády.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.