Připravte si doma filtrovanou kávu pomocí Hario V60

Metoda filtrované kávy patří mezi ty nejpoužívanější po celém světě. Každý druhý Američan patří mezi majitele filtrovacího nebo překapávacího kávovaru.

Je to dokonalý požitek, při kterém si vychutnáte i ty nejjemnější odstíny chutí a vůní. Klíčovým faktorem pro rozvinutí všech kávových chutí je pomalé zalévání. Příprava 250ml vám zabere asi čtyři minuty.

Jednoduché, rychlé a tak návykové, že Hario V60 budete chtít připravovat každý den v pohodlí vašeho domova.

Jaký druh kávy se hodí na přípravu filtrované kávy?

Nejlépe se hodí světle pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost.

Z naší nabídky v CrossCafe vám můžeme doporučit kávu Yrgalem z Etiopie. Jedná se o 100% arabiku, která vyniká svěží chutí po citrusu bergamotu, tóny citrónové trávy s příjemnou kyselinkou a výrazně sladkým koncem.

Co budete k přípravě kávy potřebovat?

1. dekantér nebo Pour Over
2. papírové filtry pro Hario
               V60-01 = 2 porce (250ml)
               V60-02 = 4 porce (450ml)
3. mlýnek
4. namletou kávu (meleme na středně-hrubo = hrubost podobná namleté krystalické soli)
               V60-01 = 17g kávy
               V60-02 = 30g kávy
5. horkou vodu ohřátou ideálně na 92 °C

Další volitelné příslušenství:

1. baristická konvice od Brewisty s nastavitelnou teplotou
2. váha (ta naše má i stopky)
3. stopky 

Příprava filtrované kávy v Hario V60

1. Dejte ohřát cca 500ml vody. Na 2 hrnky budete potřebovat 300 ml vody, ale část spotřebujete ještě na promytí filtru a ohřátí dripperu s karafou. Vodu ohřejte na 92 °C.
2. Namelte si příslušnou dávku kávy dle velikosti používaného filtru. (meleme na středně-hrubo = hrubost podobná namleté krystalické soli)
3. Do dripperu vložte filtr, který prolijte horkou vodou i s nádobou, do které vám bude překapávat káva. Vodu poté vylijte.
4. Namletou kávu vysypte rovnoměrně do filtru.
5. Zalejte pomalu 50 ml vody od středu krouživými pohyby a nechte 30 sec. prokapat.
6. Po 30 sec. zapněte stopky na 3 minuty. Po tu dobu opatrně na 3x zalévejte kávu vodou z konvice opět krouživými pohyby.
7. Extrahovaná doba by neměla být delší než 3,5 minuty.
8. Po 3 minutách odložte dripper s filtrem a můžete kávu podávat.
9. Dobrou chuť!

Věděli jste, že...

Voda vrychlovarné konvici vře při teplotě 98 °C.Když ji necháte dvě minuty odstátdostanete se na požadovaných 92 °C. Doporučujeme používat filtrovanou vodu.

Konvice Brewista Smart Pour s tenkým labutím krkem vám vylepší motoriku při zalévání. Nedovolí totiž téct horké vodě do filtru příliš rychle.

Ke každému setu V60 Pour Over patří odměrka, díky které nemusíte kávu vážit. Pro maximální konstantnost přípravy,ale doporučujeme přece jen mít po ruce váhu.

Kinto Brewerjednoduše při přípravě můžete rovnou nasadit na hrneček, plecháček nebo skleněnou konvici.