Příprava kávy ve French pressu

Káva připravená ve French pressu je charakteristická výrazným, plným tělem a dlouhotrvající chutí.

Tato alternativní příprava kávy pochází z Francie a svou historií sahá až do poloviny 19. století. Patří k nejjednodušším způsobům přípravy kávy. Výhodou French pressu je nízká pořizovací cena, snadná a rychlá příprava, jednoduchá údržba, žádné další náklady na přípravu (filtry).

Na našem e-shopu najdete French press s dvojitým filtračním systémem o objemu 350ml od firmy Time more, která perfektně skloubila styl, funkčnost i kvalitu výrobku.

Pro přípravu French press se skvěle hodí ovocné kávy s lehkým tělem. Z naší nabídky káv je Yrgalem skvělou volbou. Káva Yrgalem je 100% Arabika z Etiopie. Vyniká květinovou chutí s tóny po bergamotu a medu, mimořádnou kyselinkou a citrusovým koncem.

V našem e-shopu si můžete objednat kávu už námi čerstvě namletou.

Postup přípravy:

Pro přípravu kávy ve French pressu použijeme nahrubo namletou kávu, strukturou podobnou instantní kávě. Nejlepší je čerstvě namletá káva těsně před přípravou.

Ideální je french press předehřát prolitím horké vody.

  1. Do konvičky o objemu 350ml – 2 šálky nasypeme 21g namleté kávy. (Pro konvičky jiného objemu použijte přepočet 6g/100ml)
  2. Kávu zalijeme těsně nad její hladinu horkou filtrovanou vodou. Nikdy ne vařící vodou, která v kávě zničí cenné a zdravé oleje a aroma. Voda by měla dosahovat ideální teploty 93 – 95 stupňů. (Pokud nemáte teploměr takové teploty dosáhnete, pokud necháte vroucí vodu asi 30 sekund odstát.) Kávu zamícháme, abychom uvolnili CO2.
  3. Dolijeme zbytek vody a opět zamícháme.
  4. Na hrdlo konvičky nasadíme filtr – nestlačujeme!
  5. Necháme extrahovat kávu 3-4 minuty.
  6. Poté pomalu stlačujeme filtr, čímž oddělíme přefiltrovanou kávu od namletých zrn.
  7. Po stlačení filtru kávu ihned slijeme, aby se dále neextrahovala.
  8. Přefiltrovanou kávu necháme optimálně 2 minuty odstát, aby se uvolnily všechny chutě a aroma.
  9. Dobrou chuť!