KÁVA - NÁŠ POKLAD

IMG_20200513_114909

 

Vůně Vaší oblíbené kávy i u Vás doma!

Připravili jsme pro Vás několik druhů káv, které si nyní připravíte i v pohodlí Vašeho domova. Všechny naše kávy jsou pražené v italské pražírně La Piantagioni del Caffé.

 

CrossCafe Blend

Zrnková káva CrossCafe blend je stejná směs, kterou používají baristé v našich kavárnách. Jde o intenzivní kávu s pořádným tělem a nevýraznou aciditou vyvinutou pro espreso tradiční italské chuti. Skvěle se prosadí v mléčných variantách jako je capuccino a café latte. Odpouští drobné chyby při přípravě a proto je také velmi vhodná do kancelářských i domácích plnoautomatických kávovarů.

Výběr jednotlivých káv do směsi CrossCafe Blend prošel velmi dlouhým procesem.
Vybrat robustu nebylo tak složité. Indická patří mezi světově nejuznávanější a velmi rychle si nás získala.Svět arabik však nabízí velké množství opravdu zajímavých chutí. Po mnoha ochutnání jsme sáhli po arabice do země, kde vůbec celá historie kávy začala, do Etiopie. Druhá arabika pochází z Brazílie, která je největším světovým producentem kávy.Tyto arabiky se starají o jemnou kyselinku, indická robusta pak o sílu a tělo.
Výsledkem je velmi vyvážená chuť, ve které můžete cítit tóny oříšků, hořké čokolády a kakaa.

 

San Cayetano

Dlouho jsme si hráli s myšlenkou prémiové kávy na našich kavárnách. Chtěli jsme alternativu k naší směsi CrossCafe Blend, která představuje klasický italský styl – výrazná hořkost, výrazné tělo. Hledali jsem chuťově zajímavou kávu pro kávové fajnšmekry.
To přesně splňuje káva z farmy San Cayetano ležící u městečka Fredonia v Kolumbii. Jméno farmy také tato káva převzala. San Cayetano je odrůdou Caturry, je zpracovaná mokrou cestou a představuje opravdu TOP kvalitu. Nechali jsme si ji upražit na přípravu espressa.
Chuť krásně vynikne v opravdu krátkém espressu o objemu do 20 ml. V takovém případě v chuti ucítíte intenzivní chuť připomínající sušenky a čokoládu.
Úžasně funguje v mléčných nápojích, spojení s lehce kyselou chutí mléka posouvá chuť úplně do jiných sfér. I ortodoxní sladiči kávy budou překvapeni vyvážeností chuti a pravděpodobně si San Cayetano v mléčné variantě ani neosladí.

 

Yrgalem

Etiopie je kávovou velmocí a jedním z největších světových producentů kávy. Kávovníky zde rostly zcela volně, než byly v 9. století objeveny a rozšířeny do celého světa.
V Etiopii káva získala jméno po oblasti Kaffa, kde vznikaly první plantáže. Díky zdejšímu podnebí a nadmořským výškám je etiopská káva právem považována za jednu z nejlepších na světě.
Jednou z nejuznávanějších oblastí v Etiopii je Sidamo. Právě zde, nedaleko města Yrgalem, vyrostla naše káva stejného jména. Pochází z odrůdy Typica a je zpracována mokrou metodou.
Pražíme ji na dva způsoby přípravy:
Ve variantě pražené pro espresso můžete poznat květinovou chuť s tóny po bergamotu a medu, mimořádnou kyselinku a citrusový konec.
Ve variantě pražené pro filtr ucítíte svěží chuť po citrusu bergamot, tóny citronové trávy, příjemnou kyselinku a výrazný sladký konec.