Jak si připravit kávu v moka konvičce?

Káva připravovaná v moka konvičce má intenzivní, vydatnou chuť připomínající espresso. Nápoj je bez crémy. O to víc si však vychutnáváte jeho tělo, bez typické předehry kávového oleje.

Příprava kávy v moka konvičce vás nesvazuje k jednotvárné chuti. Rychlostí ohřevu a jeho předčasným utlumením dokážete ovlivnit extrakci a výsledný požitek.

Velkým plusem je to, že si tuto kávu můžete připravit kdekoliv, kde máte možnost ohřevu: v kanceláři, doma, na dovolené, dokonce i pod stanem, všude chutná výborně.

V našem e-shopu www.eshop.crosscafe.cz si můžete objednat moka konvičku Bialetti Fiammetta na 3 šálky.

Jakou kávu použít?

Pro tento způsob přípravy doporučujeme kávu Yrgalem praženou na filtr. V našem e-shopu si můžete objednat kávu už námi čerstvě namletou.

Káva Yrgalem je 100% Arabika z Etiopie. Vyniká květinovou chutí s tóny po bergamotu a medu, mimořádnou kyselinkou a citrusovým koncem.

Perfektně se její tóny chutí rozvinou při přípravě v moka konvičce.

Postup přípravy:

Na 3 šálky moka kávy potřebujete 15 g kávy a cca 160 ml vody. Sítko na kávu by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj.

  1. Naplňte varnou nádobu studenou filtrovanou vodou po spodní okraj přetlakového ventilu.
  2. Kávu si namelte na středně hrubo. Jemněji než pro french press a hruběji než na přípravu espressa v kávovaru.
  3. Vsypte umletou kávu do sítka. Kávu neutlačujte, pouze nasypte a sklepáním zarovnejte s okrajem.
  4. Před usazením horní části zkontrolujte, že těsnění horního dílu i okraj spodní části konvičky jsou čisté.
  5. Sešroubujte oba díly a lehce dotáhněte.
  6. Položte moka konvičku na středně velký plamen.
  7. Jakmile hladina kávy vystoupá v horním dílu po ústí hubičky (cca 2/3 objemu), konvičku odstavte z plamene. Toto je nejdůležitější okamžik pro výslednou chuť. (Pokud konvičku neodstavíte a necháte vodu vespod úplně vyvařit, káva bude přepálená.)
  8. Vypněte ohřev a kávu můžete servírovat.
  9. Dobrou chuť!

 

Věděli jste, že:

  • Moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Alfonso Bialetti. Jeho inspirací byla parní přeprava mýdlových bublin v prádelně.
  • Nejjemnější moka kávu připravíte ve vodní lázni. Konvičku postavíte ne přímo na plamen, ale do nádoby s vroucí vodou.
  • Přestože jsou na trhu moka konvičky z nerezu, hliník je stále nejlepším materiálem. Dokonale vede teplo a káva z něj chutná lépe.
  • Ke koloritu užívání moka konviček patří i nahnědlá patina, která se tvoří na vnitřních plochách. Nikdy ji nedrhněte, ale ponechte zrát a hrubnout.